Netwerk Tour programma januari 2010

 
 

Ottaviano Petrucci's instrumentale muziek, Venetië 1501-1508: Vlaamse polyfonie en Italiaanse dansen uit 's werelds eerste muziekdrukken

De Venetiaanse drukker Ottaviano Petrucci was de eerste in de geschiedenis die een methode op punt stelde om polyfone muziek te drukken, zowel in notenbalknotatie als in luittabulatuur. Tussen 1498 en 1509 drukte en herdrukte hij niet minder dan 39 bundels die tezamen een prachtig overzicht bieden op de genres en de componisten die bij het begin van de 16de eeuw in trek waren. Verrassend - en tevens het onderwerp van dit programma - is het feit dat niet minder dan zeven van zijn bundels bedoeld waren voor uitvoering op instrumenten. 

Drie daarvan, waaronder Harmonice Musices Odhecaton uit 1501 (de allereerste muziekdruk uit de geschiedenis!), bevatten doorgaans volledig tekstloze versies van drie- en vierstemmige wereldlijke vocale werken, voornamelijk chansons, klaarblijkelijk bedoeld voor uitvoering op consortinstrumenten zoals gamba's of blokfluiten. De twee boeken met luittabulaturen, van Francesco Spinacino uit 1507 en van Joan Ambrosio Dalza uit 1508, bevatten zettingen van vocale werken of ricercares en dansen. 

Dit repertoire van een paar honderd werken, die destijds tot de absolute toppers behoorden, vormen voor de wereldvermaarde luitist Paul O'Dette en Mezzaluna de basis voor een uiterst boeiend concertprogramma.

[ set-list ]