het instrumentarium

 
 
Er zijn nog bijna 200 blokfluiten uit de periode 1500 – 1650 overgebleven, een periode die wij als de gouden eeuw voor de blokfluit kunnen beschouwen. Het was het enige tijdperk in de geschiedenis waar de blokfluit als een serieus instrument werd gezien, en het gebruik van blokfluiten in "consorts" voor het spelen van vocale stukken, een normale aangelegenheid was. Wij weten dat de 16de eeuwse Koning Hendrik de Achtste, zo gefascineerd was door de klank van deze instrumenten dat hij de Bassano familie - joodse muzikanten en instrumentenmakers uit Venetië - heeft kunnen overtuigen om naar Londen te emigreren en aan zijn hof te komen spelen. Na zijn dood in 1547 zijn er meer dan 76 blokfluiten in de inventaris van zijn goederen te vinden. Een ander voorbeeld van de populariteit van de blokfluit is te vinden in een inventaris van de Antwerpse stadsmuzikanten uit 1531, waar er 28 blokfluiten vermeld stonden. 

Bijna een vijfde van de ongeveer 200 overgebleven instrumenten zijn tegenwoordig in het Weense Kunsthistorisches museum te vinden, maar ze zijn van oorsprong Italiaanse fluiten uit de 16de eeuwse d'Este verzameling in de buurt van Padova. In het voorjaar 2000 begon de engelse blokfluitbouwer Adrian Brown een grote studie en meetexpeditie in dit museum die groeide uit tot een nieuwe catalogus van alle 43 fluiten. Deze studie gaf hem de vrijheid om alle fluiten zorgvuldig te bestuderen en heeft belangrijke invloeden gehad op zijn werk. 

Hij zegt: "Als een bouwer van historische instrumenten vind ik het belangrijk om op de hoogte te blijven van musicologische en organologische wetenschappen. Dus wat ik uiteindelijk van het contact met de meest belangrijke collectie van overblijvende blokfluiten heb geleerd, is in de eerste plaats dat, als ik mijn eigen instrumenten zo ver mogelijk naar de originele fluiten bouw, ik tot een beter begrip kom waarom deze historische instrumenten zo zijn gebouwd. Bovendien krijg ik een beter begrip over de compromissen die de historische bouwers hebben gesloten. Ten tweede heb ik de bevestiging gevonden van het idee dat alle blokfluiten van dit tijdperk in kwinten en niet in octaven zijn gebouwd, want alle blokfluiten uit deze collectie die een gelijke afstamming hebben, zijn in een kwint afstand van elkaar gebouwd. Hetzelfde geldt voor de 4 originele kokers die de kwint afstand heel duidelijk maken. Dit fenomeen, dat helemaal ongemerkt bij bouwers was tot ongeveer 10 jaar geleden, had ik ook in andere musea gezien en door het lezen van teksten uit die tijd. Dit lijkt een klein punt te zijn, een enkel voetnoot uit de muziekgeschiedenis, maar het is van groot historisch belang voor het instrument: blokfluiten die in kwintafstanden van elkaar gebouwd zijn, klinken samen anders, en het maakt heel veel uit voor onze huidige uitvoeringspraktijk." 

De blokfluiten dat Mezzaluna speelt kan in twee sets gedeeld worden. De grootste zijn gebouwd naar de anonieme bouwer die zijn instrumenten met de stempel: HIERS of HIES heeft gemarkeerd. Deze zijn waarschijnlijk van de eerste helft van de 16de eeuw en komen uit Venetië. Ze zijn gestemd in een rij van 5 kwinten van F onder de bassleutel tot a' in de vioolsleutel.  De kleinere groep is gebouwd naar fluiten die de stempel !! erop hebben, een stempel die met de Bassano familie geïdentificeerd is geweest. Deze fluiten, die waarschijnlijk uit een later tijdperk, na 1550 zijn gebouwd, zijn in een rij van 4 kwinten gestemd, van f in de bassleutel tot d'' in de vioolsleutel. De grootste van deze fluiten heeft een 2 noot extensie in het laagste register tot d.