“Recorders greate and smale”     out on cd !!

 
 

“Recorders greate and smale”: Het blokfluitconsort aan het 16de-eeuwse Engelse hof: drie- tot zesstemmige werken van Vlaamse, Engelse en Italiaanse polyfonisten

Het blokfluitconsort genoot een uitzonderlijk hoge status aan het Engelse hof tijdens de 16de eeuw en dat had alles te maken met het feit dat koning Henry VIII zelf een verwoed blokfluitist was; bij zijn overlijden werden in zijn instrumentencollectie niet minder dan 76 blokfluiten geteld. Het consortrepertoire bestond aanvankelijk hoofdzakelijk uit drie- en vierstemmige vocale werken en 'consorts' van Engelse en Vlaamse componisten zoals Henry VIII zelf, Cornysh, Cowper, Fayrfax, Isaac, Hayne van Ghizeghem en Compère. 

Daar kwam echter verandering in toen in 1539 een consort van vijf blokfluitisten - allemaal broers van dezelfde familie Bassano - uit Venetië werd geïmporteerd. In 1550 kwam daar nog een zesde lid bij en in deze vaste vorm bleef het ensemble bestaan tot 1630. Het repertoire van dit Court Recorder Consort - eigenlijk het eerste professionele blokfluitensemble uit de geschiedenis - bevatte nu naast fantasia's, in nomines, dansen en vocale werken van Engelse componisten als Byrd, Tallis, Tye en Holborne ook madrigalen, motetten en chansons van Italiaanse en Vlaamse componisten als Ferretti, Ferrabosco, Marenzio, Vecchi en Lassus. Mezzaluna, het uitmuntend blokfluitconsort van artiest in residentie Peter Van Heyghen, is geknipt voor dit repertoire.

[ set-list ]